Viktigt med en budget

I en större familj är det sällan ovanligt att ekonomin stramar från och till, men turligt nog går det att få grepp om sin ekonomi med enkla medel – och det är genom att skapa en bra budget och sedan hålla sig inom ramarna för den budgeten.

Plånbok-med-kontanterVisst går det idag att låna pengar utan inkomst hos många långivare, men innan man tar steget och faktiskt lånar pengar för att få vardagen att gå runt är att ta teg i sin ekonomiska situation. Det är dock något som för många låter svårt, men så behöver det inte vara då det hela handlar om att sluta blunda för hur man fördelar finanserna från den faktiska inkomsten och de utgifter man har. Dock går detta att snabbt få en överblick av och det genom att göra en budget där man helt enkelt ställer sin inkomst som man får varje månad mot sina fasta utgifter och ser vad som blir över. Vad som sedan är kvar är vad man har att röra sig med varje månad och det är dessa pengar vi ofta inte har en aning om vart de tar vägen – vilka också kan vara orsaken till att vissa familjer helt enkelt tvingas ställa upp i tv-program såsom Lyxfällan för att få rätsida på ekonomin igen: vilket de också får tack vare programmets experter. En av dessa experter, Patrick Grimlund, har dessutom delat med sig av sina bästa tips på hur vem som helst kan bli ekonomiskt framgångsrikt i en artikel som Expressen publicerat:

  1. Räkna ihop hushållets inkomster – glöm inte att också ta med bidrag såsom föräldrapenning, barnbidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning, utbildningsbidrag och sjukpenning samt även om man har sjuk- och aktivitetsersättning.
  2. Vart tog pengarna vägen? – sammanställ kvitton och använd ditt kontoutdrag för att räkna med även kvittolösa spenderingar som veckopeng till barn till exempel.
  3. Vilka skulder finns? – sammanställ alla skulder som bolån, snabblån, kreditkort, billån och eventuella lån från familj och vänner.
  4. Gör en budget tavla för att få överblick – dela in vart pengarna går i kategorierna: Boende, Mat, Transport, Kläder och Övrigt.

När du ser allt på detta sätt kan du därefter göra en prioriteringsordning av utgifterna och på så vis skapa en ny budget att använda dig av i framtiden. Andra tips på hur du enklast skapar en sådan finns hos Konsumentverket där man även har en digital budgetkalkyl till hjälp.