Viktigt med barns munhälsa

Att borsta tänderna på ett litet barn är ibland en riktig maktkamp, men det är något som ska göras både morgon och kväll för att barnet ska få en god munhälsa – men som tur är finns sätt att underlätta borstningen och det gör man genom att träna barnet med tandborstmys!

barn (2)Det finns många sätt att ta hand om sina tänder och sin munhälsa på som vuxen, eftersom att man både kan borsta, skölja och dessutom bleka sina tänder med hjälp av tandblekning man kan beställa hem på http://www.dentway.se/sv/info/vita-tander.html. Men skillnad är det för barn. Barn munhälsa tas hand om på ett enda sätt och det är genom tandborstning. Något som kan försvåra det hela är att få en liten trilskande småtting att sitta still så att man kan borsta då detta inte alltid är den lättaste uppgiften som förälder. Som tur är finns knep att ta till för att förenkla det hela, men det gäller att börja i tidiga ålder. Något som Vårdguiden till exempel tipsar om är att ägna sig åt vad man valt att kalla för tandborstmys, och det gör man genom att tillsammans vänja barnet vid själva tandborsten. Det kan man dessutom börja med innan man ens börjar med själva borstningen eftersom det hela handlar om att vänja barnet vid smaken av tandkräm och känslan av borsten. Man gör det hela till en mysig stund tillsammans till exempel i soffan, med en bok och lite gos, och ju äldre barnet blir desto mer noga ska man göra tandborstningen. För visst är det viktigt att borsta tänderna som liten, och bevis för det är bland annat storsatsningarna som nu görs på just barns munhälsa.

Stora satsningar på barns munhälsa

Landstinget Sörmland storsatsar på barns munhälsa och vill vid 2025 vara allra bäst på barns munhälsa i Sverige, skriver ekuriren. Det hela handlar nämligen om att börja tidigt för att förebygga tandproblem längre fram i livet, och därför väljer man att fokusera på barnens munvård. Munvård har nämligen visat sig vara nyckeln till friskare liv i allmänhet, och det är något som bland annat Sveriges Radio rapporterar om. Satsningar på munhälsa har nämligen visat sig förkorta sjukhusvistelsen för patienter, och i förlängning kan detta alltså betyda att man slipper sjukdomar i äldre år när man är noga med sin munhälsa i unga år – så det gäller att börja tidigt med barnens munhälsa som sagt.