Värm hemmet med värmepump

Att välja rätt uppvärmningskälla till sitt hem kan göra att du sparar tusenlappar varje månad, och ett smart val är att välja en värmepump – och det finns olika sorters pumpar att välja bland så det gäller att välja den som passar bäst med ens egen ekonomiska situation.

Familjeliv kostar en hel del och många familjer lever med ansträngd ekonomi, men det finns sätt att spara in pengar på bara man tänker till lite och planerar ordentligt. Till exempel kan det vara en riktigt bra idé att se över hur man väljer att värma upp sitt hem. Genom att byta sina klassiska element som värms upp av el mot en annan värmekälla såsom en värmepump kan göra att man sparar flera tusenlappar varje månad. På sverigepumpen.se kan man få hjälp att se vilken typ av lösning som passar en själv och ens finansiella förutsättningar, plus att de också hjälper en att hitta rätt i djungeln av olika pumpar som finns på marknaden. Hur gör detta att man sparar pengar då? Det är något som man berättar om i sin informationvideo:

10504950-modern-compressor-unitVilka pumpar kan man välja bland? Det är något som Dagens Industri listat:

  • Frånluftsvärmepump – återvinner värmen som annars skulle ha pumpats ut ur huset.
  • Vattenvärmepump – en bergvärmepump som ger värme via ett vattenburet system.
  • Luft-/vattenvärmepump – värmer utomhusluft genom ett vattenburet system.
  • Luft-/Luftvärmepump – värmer huset genom att hämta luft utifrån och fläkta in i hemmet och fungerar även som en nedkylningsfläkt under sommaren om man vill.

Sköt om din värmepump

Det är viktigt att ta hand om sin pump när man väl installerat den. Till exempel kan man få fuktskador i hemmet om man inte är noga med att leda bort kondensen från sin luftvärmepump när man använder den till att kyla ned hemmet, skriver bland annat Svenska Dagbladet. Detta beror ofta på att man installerat pumpen felaktigt vilket gör det viktigt att alltid anlita en hantverkare för installationen och inte göra det själv. Men själva underhållet av pumpen kan man gott ta hand om på egen hand mellan servicetillfällen som ens leverantör ofta kommer och gör. Hur man gör det finns att läsa bra tips på hos bland annat Privata Affärer.