Svenska lånevanor oroar Kronofogden

Att vi svenskar lånar allt mer pengar har varit solklart länge nu, och detta är något som kommit att oroa Kronofogden eftersom att vanligaste typen av lån är de lån som ges utan säkerhet – men om detta leder till obetalda skulder har man dock inga bevis för.

Plånbok-med-kontanterIdag kan svenskarna låna pengar både här och där genom några enkla knapptryck med telefonen, på datorn eller via surfplattan. Och det är något som oroar Kronofogden skriver Affärsvärlden. För sanningen är att på bara fem år har svenska hushåll fått en allt större aptit på just att låna pengar utan säkerhet och detta till förmån för olika former av konsumtion, och det är vad som gör myndigheten orolig. Ser man rent statistiskt har lånesiffran på dessa fem år ökat med 20 procent och i fjol räknades hela 205 miljarder kronor till just lånade pengar utan säkerhet, skriver Dagens Industri. Och mest är det männen som lånar.

Vart går pengarna?

Som konstaterat ovan är de lånade pengarna oftast avsedda till någon form av konsumtion och det är männen som lånar mest. Pengarna går bland annat till personer i åldern 35 till 49 och dess köper helst bil, ska renovera, köpa möbler eller vill resa till varmare breddgrader. Något som innebär att denna typ av krediter står för 6,5 procent av hushållens totala skuldsättning. Något som Kronofogdens kommunikatör Tina Häggmark säger till Dagens Nyheter är det hela riskerar att bli en ond cirkel om man exempelvis har vissa krediter som måste betalas av inom en viss tidsram vilket gör att man då kanske väljer dessa framför andra räkningar och senare måste låna igen för att betala de nya skulderna man drar på sig. Vad som dock bör understrykas är att det inte går att härleda de ökade lånen till att fler obetalda skulder hopas, det finns nämligen inget i  Kronofogdens statistik som kan styrka det.