Så tar de din identitet

Är du orolig för att råka ut för id-kapning? Här är några enkla tips på hur upptäcker att din identitet är stulen och hur du gör för att skydda dig mot id-kapning rent generellt.

Det blir tyvärr allt vanligare att personer får sin identitet stulen vid så kallad id-kapning och för den som drabbas av id-kapning kan följderna bli katastrofala och sluta med år av strider för att bli av med bedragarna. Men hur får de tag i ens identitet från första början? Här är de vanligaste metoderna som identitetstjuvarna använder sig av.

”Metoderna för id-kapning är dock varierande och nya sätt att lura till sig id-handlingar och personuppgifter kommer varje dag”

Eftersom att allt fler använder nätet för shopping och olika medlemskap är det internet som vi hittar de allra flesta identitetskaparna på. Metoderna för id-kapning är dock varierande och nya sätt att lura till sig id-handlingar och personuppgifter kommer varje dag, därför är det viktigt att hålla sig a jour med de vanligaste metoderna. Till exempel en metod som blir allt vanligare för att stjäla identiteter är genom att skapa nästintill identiska hemsidor som välkända företag har och skända ut mail med uppmaningar om att besöka sagd hemsida och där fylla i sina uppgifter. Denna metod kallas phishing och för att upptäcka om erbjudandet du tar del av är äkta eller inte är det bra att börja med att kolla upp avsändaren av mailet du fått. Enklaste sättet att göra det på är genom att se om mailet kommer från företagets domän alternativt att du ringer upp företaget i fråga och kontrollerar om de mailat ut ett sånt här erbjudande. Likaså är det många bedragare som använder sociala medier som plattform för sina id-stölder. Något att se upp för är exempelvis falska Facebook-vänner när en ”vän” hör av sig till dig och vill låna pengar via Messenger och av någon anledning inte kan använda sin vanliga Facebook-adress att kontakta dig ifrån. Alternativt har vännens Facebook-sida blivit kapad och personen i fråga ber alla dennes kontakter om hjälp med internet-dosan för att komma in på sin internetbank. När detta sker har bedragaren troligtvis redan kollat upp hur vännen låter i sina meddelanden och har säkerligen redan ditt personnummer och om du då ger ut en kod kan personen komma åt ditt konto och länsa det. Så vad ska du göra? Lämna aldrig ut dina bankuppgifter via Facebook eller Messenger.

Här är några tips på hur du skyddar dig:

Fler exempel på hur bedragarna gör för at stjäla din identitet finns att läsa om hos Expressen, så klicka här för att få fler tips.