Resa med små barn

 

Det många gör är att en gång om året åka på semester med hela familjen. Det kan handla om två veckor i Thailand, en hel sommar på en camping i Karlskrona eller kanske en lång bilresa genom Europa. I dag skriver vi om att resa med barn och vad som kan vara bra att veta.

 

barn strandEn sak som man gärna kan ta med på familjesemestern är kameran, laddat med tomt sd kort och färska batterier, då kan man sedan titta tillbaka och minnas allt som man är med om med barnen. Sedan är det fina med att fota sina barn att det är just en själv som gör det, inte en främmande person. I Expressen kan vi läsa om hur David Beckham blir less på hur paparazzi fotar hans barn, han säger vidare att det är respektlöst till den som håller i kameran, som trots detta inte slutar följa efter fotbollslegendaren och hans barn. Obehagligt.

 

Var vill barn helst åka?

Var vill barn åka då? Enligt en artikel som vi hittar i Aftonbladet kan vi läsa om hur brittiska barn nyligen blivit tillfrågade i en större undersökning. Det kanske inte är just de ställen man tänker sig, som Thailand, skidorter och badstränder. Tio i topp lägger vi ut här, i referering till samma artikel:

 

  1. Månen
  2. Disney World
  3. Narnia
  4. Hogsmeade
  5. Lappland
  6. Hundred Acre Wood
  7. Hogwarts
  8. Pride Rock
  9. Australien
  10. Bikini Bottom

 

mor-och-son-badar-i-havetLappland på femte plats alltså, kan det vara tomten som lockar barnen? Eller ishotell och hundspann? Mycket sagor inryms också i listan, som Harry Potters Hogwarts och Hogsmeade, men även Narnia och på högsta plats – Månen. Det enda landet på listan är Australien, kanske för alla vackra bilder man sett därifrån, med blått hav, varm sand, palmer och djungel.

Samtidigt kan vi läsa i Svenska Dagbladet att allt fler väljer att resa med sina barn, trots risker som finns sammanbundet med sådana aktiviteter. Spädbarnen är helt enkelt vår tids nya resenärer, och plan har ofta ett helt gäng små tultingar som inte kan sitta still, sover sött eller gråter högt. Enligt samma artikel är det så att många vill fortsätta leva samma liv som de hade innan de skaffade barn. Det som man bör tänka på är att riktigt små barn inte har samma skydd mot infektioner, trots vaccinationer. De klarar inte samma ansträngning med tidsomställning och värme heller, utan att bli i alla fall delvis påverkade psykologiskt. Innan man reser med ett litet barn, bör man göra den väldigt viktiga två månader-läkarundersökningen, för det är vid den tiden som de flesta avvikelser vad gäller lungor och hjärta upptäcks, något som givetvis är bra att veta.

Det är nog bra att ta sig en lång semester när barnen är små, komma bort från allt vad vardag och gråtrista söndagseftermiddagar heter, men det är viktigt att komma ihåg att barn är barn och inte små vuxna, de behöver rutiner, vaccinationer, en bra miljö att vistas i och att man hela tiden är uppmärksam på vad de faktiskt gör.