Renovera utan att tära på relationen

Om det finns något som kan tära otroligt mycket på en relation så är det ett renoveringsprojekt, men det går faktiskt att förhindra bråken – så länge ni gör på rätt sätt.

Det är hetare än någonsin med alla typer av renoveringsprojekt, men är ni i en samborelation är det smart om ni inte tar er an alltför stora projekt. Att renovera tär nämligen på relationen och kan i värsta fall rent av leda till att man separerar, och det vill ni såklart inte. Därför är det viktigt att tänka till ordentligt innan ni tar lån och drar igång renoveringsprojektet – annars riskerar ni att renovera sönder förhållandet.

Bra att tänka på inför renovering

När det är dags för en renovering i hemmet är det många som sätter igång att riva och feja utan att planera innan, det är en stor miss. Börja alltid med att sätta upp en plan för renoveringen och börja aldrig renovera på flera olika ställen samtidigt. Välj ut ett rum att börja med och håll er där tills att det blir klart, därefter kan ni ta er an nästa rum och göra likadant där. Passa även på att prata igenom ordentligt hur ni önskar att slutresultatet ska bli och vad det får kosta samt vem som ska göra vad och hur lång tid renoveringen uppskattas ta – då spar ni in på otroligt många diskussioner och småtjafs som annars kan uppstå längre fram om ni inte klargjort era tankar från början. Glöm heller inte bort att kompromissa, då får båda två som ni vill till stor del. Kom även ihåg, såsom citatet från tidningen Femina understryker nedan, att ni inte kan styra över allt och att allt inte kommer bli exakt såsom ni planerat och var beredda på det.

”Det är som sagt inte ovanligt att planerna ändras efter arbetets gång och det blir ofta både mer arbete och kostnader än man tänkt själv från början. Överlasta inte schemat – eller budgeten, för då kommer konflikterna som ett brev på posten. Och se till att ni öronmärkt de viktigaste punkterna i både kostnader och utförande så att det inte blir några missförstånd och konflikter.” läs fler tips från experterna här.

Kommunikation är viktigt

Något som aldrig ska glömmas av är vikten av att prata med varandra och faktiskt uttrycka vad ni känner när ni känner det. Låt inte känslor av irritation ligga och gro för när du sedan lyfter ämnet kommer det lilla problemet växt sig redigt mycket större och då är det lättare att bara säga rakt ut från början innan det hinner eskalera. På så vis undviker ni många onödiga konflikter och kan genomföra renoveringen utan tjafs.