Martina Haag: det var ingen hämndbok

Det blir allt vanligare med skilsmässa, speciellt bland äldre. En skilsmässa påverkar hela familjen, även fast det enbart är föräldrarna som väljer att gå skilda vägar så blir det splittringar för hela släkten – för att inte tala om hur barnen allt för ofta hamnar i kläm.

För att en skilsmässa ska gå smärtfritt är det otroligt viktigt att föräldrarna hanterar det på absolut bästa sätt – genom att visa barnen att förändringen inte påverkar deras liv allt för mycket, att föräldrarna fortsätter att vara vänner och främst: att de fortfarande är en familj även om man inte längre är gifta.

En skilsmässa i det öppna

Några som skapade stora rubriker när de valde att ta ut skilsmässa var Martina och Erik Haag. Redan innan41238-snow-and-winter-landscape skilsmässan hade det börjat spekuleras om Erik valt att istället skapa en relation med sin programledarekollega Lotta Lundberg, och när både han och Lotta separerade från sina respektive ansåg man att ryktena var sanna. Och det hela hade kunnat stanna där men det gjorde det inte. Martina, som är en författare, valde självklart att gå till texten och resultatet blev en bok: Det är någonting som inte stämmer. I boken berättar hon om en huvudkaraktär som blir lämnad av sin man för en kvinna som han arbetar tillsammans med – på ett tv-program. Likheterna är slående. I boken anar huvudkaraktären ingenting och blir helt paff när det framkommer att mannen haft en affär och nu vill lämna äktenskapet, vilket gör att hon måste jobba hårt för att återigen komma på fötter. Är det en roman eller är det en självbiografi? Många säger att det senare och varken Martina eller Erik har uttalat sig – förrän nu, då Martina Haag var med i Skavlan.

Jag ville komma åt det som verkligen händer inuti en människa när hon blir lämnad. Det är inte någon hämndbok. Den handlar om överlevnad. Aftonbladet.

Och det hela är egentligen förståeligt, eftersom hon är en författare hanterar hon sin smärta och sin sorg genom att skriva. Den stora frågan är dock, hur känner deras gemensamma barn inför boken? Som gör att deras liv blottas för alla. Rätt eller fel går att spekulera längre, det går inte att veta vad som händer bakom stängda dörrar – men boken har sålt hur bra som helst, kanske har Martina Haag hjälp någon som gått genom någonting liknande.