Många inbrott sker i Stockholm

Allt fler tycks drabbas av inbrott – inte minst i Stockholm. Vilka ligger bakom inbrotten i våra hus och lägenheter?

 

Att drabbas av ett inbrott är inte roligt, både på ett materiellt men även trygghetsmässigt plan. Att veta att någon har rotat omkring hemma hos en och rört ens saker känns obehagligt, att dessutom vara orolig för att någon gör det igen – är en sak som kan ge en hel del svenskar sömnproblem.

Ökning av inbrott i Stockholm

I Metro går det att läsa om hur det skett en kraftig ökning av inbrott, inte minst i huvudstaden. Bostadsinbrotten i Stockholm har ökat markant under bara det senaste året och polisen vill att man ska använda sin fantasi när man gömmer sina värdesaker, trots att man såklart borde få känna sig trygg i sitt hem. Under det senaste året begick hela 9093 bostadsinbrott i olika villor och lägenheter i regionen runt och i huvudstaden, det är nästan två tusen fler än året innan. Det är under den mörka årstiden som de flesta bostadsinbrott sker även om sommaren även har sin ’fair share’ av inbrott den också.

 

Organiserad brottslighet med utländska ligor vanligast

Det finns en organiserad seriebrottslighet och man tror att hela 50 till 70 procent av brotten begås av utländska ligor från allt från Balkan till Sydamerika och gamla Östeuropa. Ligorna är ofta i Sverige väldigt tillfälligt och försvinner sedan snabbt över havet med sitt stöldgods, som redan är sålt när de kommer fram till sin destination. Men sedan finns det även lokala förövare och kriminella enslingar samt missbrukare och ungdomar som utför bostadsinbrott för lite snabba cash.

Tipsen från polisen är att få det att se ut som att du är hemma – lämna ljuset på och låt tv stå på. Märk dina saker med DNA-märkning och använd fantasin när du gömmer värdesaker. Tjuvar kollar extra noga i sovrum, badrum och hall nämligen. Mer tips på polisens hemsida.