Långresa utomlands med småbarn

Ska du ut på semester och ta med dina mindre barn på äventyret? Då kan det vara bra att ha med allt från en portabel potta till reseapotek. 

Det finns en hel del att tänka på när det är dags att ge sig ut på långresa utomlands med småbarn. Nyckeln till framgång handlar om förarbete och planering. I den här artikeln finns lite tips och tricks som underlättar vid både packning och långflygning.

Vaccinationer, potta och reseapotek

Innan det är dags att ge sig iväg till en exotisk destination utomlands finns en del saker som måste planeras i god tid. Blöjbyten löses smidigast i flygplansstolen och lite äldre barn kan kissa i den lilla bärbara resepottan Potette plus som enkelt går att fälla upp på flygplanssätet. Det finns smidiga engångspåsar att köpa till som man fäster i pottan. Pottan går även att använda som toalettsits för större barn som vill gå på toaletten.

Ett annat mycket bra tips är att se över eventuella vaccinationer och rådgöra med BVC både när det gäller vilka vaccinationer barnet har fått samt vilka som eventuellt behövs. Det är också viktigt att kolla upp smittorisker och sjukdomar i landet dit resan bär samt kontakta en vaccinationsmottagning vid behov. 1177 rekommenderar att man tar kontakt med BVC ett par månader innan avresan för bästa resultat.

Ett reseapotek som innehåller till exempel Alvedon, nässpray, Inotyol, solkräm, D-droppar, plåster, blöjor och vätskeersättning är ett måste och bör förvaras i handbagaget. Behövs andra typer av mediciner eller medicinering är det viktigt att kolla upp regler för hur och var dessa bör förvaras under flygningen. Annat som är viktigt att komma ihåg:

  • Reseförsäkring till länder utanför EU
  • Kolla upp försäkringsskydd inom EU
  • Vad som ingår i hemförsäkringen

Eftersom barn lätt kan drabbas av sjukdom och infektioner är det även klokt att kolla upp var närmaste läkare finns tillgänglig på det aktuella resmålet. Kontaktuppgifter till snabb vård kan vara livsviktigt.

Flygresan

Att flyga med barn kan pröva en ängels tålamod, men planering löser de flesta utmaningar ombord. Att skapa tydliga rutiner kring resandet underlättar för både stora och små. Ett mycket bra tips när det gäller långflygning är att satsa på en nattflight. I bästa fall kan barnen sova sig igenom flygningen och ta sig an destinationen pigga och utsövda.

Mat och sysselsättning

Den som packar smart kan tackla en hel del utbrott, spring i benen och sockerfall. Ett bra tips är först och främst att packa efter väder samt att tänka lager på lager under själva flygningen. Då finns det plagg att plocka av när det börjar bli varmt. Många ombyten är aldrig fel. När det gäller mat är det klokt att komma ihåg att barn ofta tycker om det de känner igen. Pulvergröt, välling, bröstmjölksersättning och ett hederligt makaronpaket kan rädda hela semestern. Våtservetter, fruktklämmisar och kräkpåsar behöver också ingå i ett välplanerat handbagage. Det är dock viktigt att komma ihåg att det oftast finns stränga regler kring att inte ha med sig flytande vätskor ombord. Tomma nappflaskor och pulver som kan blandas med kokt vatten fungerar utmärkt.

Små leksaker, pysselböcker, kritor och en Ipad med hörlurar kan undvika stressmoment såväl ombord som i transithallar. De flesta barn uppskattar också att få köpa något kul att sysselsätta sig med på flygplatsen där det finns gott om affärer att shoppa loss i. Ibland finns det även lekplatser inne på flygplatsen där det finns möjlighet att göra av med lite överskottsenergi.