Lån till renovering hemma

En större renovering eller ombyggnad kan behöva både en utökning av bolån och i vissa fall ett bygglov. Vad är viktigt att ha i åtanke vid en renovering med hantverkare hemma?

När familjen växer och husets öppna planlösning inte länger ger plats – utan tar utrymme, kan en renovering eller ombyggnation behövas. Då kan i sin tur ett bolån vara på sin plats. En utökning av lånet kan göra att hemmet återigen får plats med alla som bor där, vare sig det är en ny hund, en kull kattungar eller en bebis som flyttat in. Men vad finns det att tänka på när ni ska börja renovera och bygga om hemma?

När du anlitar hantverkare

Det finns ett bra tillvägagångssätt för att hitta rätt entreprenör och firma för renoveringen av hemmet. I en artikel i ViiVilla tipsas det om att Googla entreprenörer och läsa om vad tidigare kunder har gett för betyg, samtidigt som du tar offerter från olika firmor. Det kan ge dig en mer rättvis bild av vem du har att göra med, och du vill ju inte ha en fuskbyggare i ditt hem. Fler råd från artikeln är dessa:

Ligger entreprenörerna på behändigt avstånd från din bostad? Skriv ner många frågor och sök svar på allt du undrar över. Jämför entreprenörer med varandra och känn efter hur du upplever olika bemötanden – ViiVilla

Fundera även på vem som gör arbetet bäst och om du behöver flera olika kompetenser för att få renovationen att flyta på. Kanske en plattsättare? Eller snickare och rörmokare? För att se till att luften är bra och ventilationen fungerar kan en vvs-expert hjälpa till. Det finns även många tips och råd på Boverket.

Elsäkerhet är a och o vid renovering

Elektriker är oftast ett måste, då kablar ska dras om och nya uttag monteras i hemmet, saker du inte får göra själv hur som helst. I modernt tal kallas det för elinstallatör, och denna yrkeskategori är personer som är specialister på allt som har med eljobb att göra. De har rätt certifieringar och licenser för att få utföra elinstallationer av olika slag. Kontrollera att elinstallatören omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram eller att denna är auktoriserad för att utföra arbetet. Företaget ska även vara registrerat hos Elsäkerhetsverket och det kan du kontrollera på det statliga verkets hemsida.