Lampor och elsäkerhet

Bra och fin belysning i hemmet kan verkligen skapa rätt känsla och är ett måste för att hemmet ska bli just hemtrevligt. Men som med de flesta elektroniska prylar i hemmet måste man alltid tänka på elsäkerheten.

Elsäkerhetsverket har nu beslutat att en lampåterförsäljare måste återkalla en bordslampa. Dagens Industri skriver att anledningen till detta är att lampan är felaktigt konstruerad och kan därför ge en elchock. Lampan är konstruerad fel på så sätt att man direkt kan röra spänningsförande delar, även om ljuskällan helt är iskruvad. Detta gör alltså att den som rör lampan kan få ström i sig. Om man äger en lampa av den modell som är aktuell bör man enligt myndigheten snarast lämna tillbaka den där man köpt den eller förstöra den.

Lägg inte tyg på lampan

Att lampor är så felkonstruerade att de rent ut sagt är livsfarliga är inte så vanligt och det händer bara någon gång då och då att lampan måste återkallas. Köper man en ny lampa på exempelvis http://www.lampgallerian.se/ eller en annan återförsäljare behöver man alltså inte vara orolig, utan detta tillhör ovanligheterna. Det är dock inte helt ovanligt att en lampa orsakar en brand. Det handlar då oftast om att man varit oaktsam med lampan och exempelvis haft tyg på den. I Svenska Dagbladet kan man läsa om att en stor brand i Rinkeby för ett par år sedan som tog sju människors liv, uppstod genom att någon lagt ett tygstycke ovanpå en lampa.

Barnsäkra lamporna

Att vara lite på sin vakt när det gäller lampor och små barn kan också vara ett bra tips. Lampor har nämligen fått återkallas från Ikea ett antal gånger för att barn blivit skadade. Det har då inte handlat så mycket om att det varit fel på lamporna, utan de har varit monterade på ett osäkert sätt. I Metro kan man exempelvis läsa om att ett barn ströps till döds när det virade in sig i en lampsladd som inte var fastmonterad i väggen. Nu har Ikea fått börja sälja dessa lampor med speciella säkerhetskit som gör att alla föräldrar kan sätta upp dem på ett barnsäkert sätt.