Ingen grillning vid brandrisk

Tre syskonSolen skiner över nästan hela landet och de närmsta dagarna kommer det att vara omkring 25-30 grader, klarblå himmel och strålande sol. Vädret är självklart efterlängtat, även om vi redan haft en någorlunda varm sommar (för att vara svensk) men det är viktigt att en också är medveten om farorna som kommer med vädret, som till exempel brandrisken.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om lamp- och elsäkerhet, och bland annat lyfte vi då vikten av att vara medveten om hur en lampa faktisk kan orsaka en brand. Detta är självklart viktigt men i och med sommaren och det naturliga ljus som solen ger så har vi inte lampor tända lika ofta. Men risken är där ändå. Tidigare i sommar, omkring mitten av juni, var det stor risk för extremväder i Sverige och SMHI gick ut med information om att det var en stor risk för skogsbränder. Detta gjorde att eldningsförbud utfördes i Sydsverige, men många är det som trotsar dessa varningar – varpå det självklart ledde till bränder där faktiskt flertalet kom till skada. Nu har SMHI återigen gått ut med en varning och detta denna gång för Norrland. Där bröt ett kraftigt åskoväder ut häromdagen och värst drabbades Skellefteå och Umeå. Åskan i sig har lett till flertalet bränder men som tur har brandkåren branden under kontroll, men branden är fortfarande aktiv.

Så säkrar du dig mot brandfara

Om du ska grilla med vänner eller familj, oavsett om det är hemma på gården eller om det är ute i naturen, är det viktigt att kontrollera vad som sagts om grillning. Är det en stor risk för brand så är det bättre att göra någonting annat snarare än att grilla. Är brandrisken obefintlig eller låg är det ändå mycket viktigt att släcka glöd och kol ordentligt när ni grillat färdigt.