Höja bolån ovanligt vid renovering

För ett par år sedan var det väldigt vanligt att höja sitt bolån för att ha råd med en renovering av bostaden. I dag är det lite mindre vanligt men desto vanligare är det att ta blancolån av den anledningen. Att låna pengar till en renovering är faktiskt inte alls en dum idé. Det kan nämligen öka bostadens värde och göra att den säljer dyrare.

580895-saving-money-in-old-jars

Intresset för att renovera med pengar som är lånade dalar, skriver Dagens Industri. Visserligen har var fjärde bolånetagare under de senaste tre åren höjt bolånet för att renovera sin bostad, men även om det är mer än i fjol är trenden fallande. När man gjorde undersökningar om detta för runt tio år sedan var intresset högre och renoveringslånen toppade under åren 2006-2009 när hela 40 procent av låntagarna utökade sina lån. Varför trenden har gått ner är svårt att säga. Det handlar förmodligen inte om att svenskarna är rädda för att höja sina lån eftersom det är ganska oproblematiskt med renoveringslån. Det gäller dock självklart att man inte blir fartblind och att man tänker på att lånet någon gång måste betalas tillbaka.

Vanligare att ta blancolån

Men även om det blir allt mindre vanligt att höja sitt bostadslån för att ha råd med en renovering, är det fortfarande vanligt att ta mindre blancolån för att finansiera delar av sin renovering. I en undersökning som man kan läsa mer om på VKs hemsida står det att den främsta orsaken till att svenskarna tar blancolån är för att de vill renovera. En annan stor orsak är att de vill köpa nya möbler för att göra bostaden lite mer fin. De som främst lånar pengar till renovering är de som tjänar över medelinkomst. Det är exempelvis inte ovanligt att gå in på en sajt som https://www.flexlimit.se/ och ta ett mindre lån på 15 000 kronor för att ha råd med den där nya bänkskivan i köket eller det nya kaklet i badrummet. Det är heller inte ovanligt att man rustar upp sin bostad genom att ta ett blancolån. Några av de vanligaste sakerna att köpa med ett mindre blancolån är nämligen:

  • Ett nytt kylskåp.
  • En ny tvättmaskin.
  • Nya möbler.

Renovering är investering

Hur man än väljer att göra med sin renovering, om man finansierar den helt på egen hand, om man höjer sitt bostadslån eller om man tar ett blancolån, så får man tänka på att renoveringen faktiskt är en investering. Att till exempel renovera sitt kök eller badrum gör nästan alltid att värdet på bostaden går upp och att man kan sälja sin bostad för en dyrare peng i slutändan. I Göteborgs-Posten kan man läsa att det självklart är så att en renovering i ett dyrt område och en dyr bostad lönar sig mer än en renovering om man bor i en billigare. Har man ett exklusivt boende kan renoveringar på hundratusentals kronor löna sig medan lite mindre fix och tricks lönar sig i en billig bostad.