Hitta rätt ränta och spara pengar

Vad finns det för tips för att komma igång med 2019 på ett så ekonomiskt smart sätt som möjligt? Samla dina lån, se över räntor och gör en budget – bland annat.

När det nya året precis har ringts in finns det nog en hel del nyårslöften om att spara mer pengar och få ner kostnader på lån och minska räntor. Som tur är finns det sätt att samla lån på som gör att räntan minskar och det gör att du både lånar pengar och betalar av dina gamla lån samtidigt. På Axo Finans är det enklare än någonsin att låna pengar utan säkerhet och samla lån, jämför på deras sajt och hitta det bästa erbjudandet snabbt och enkelt.

Se över ditt sparande, räntor och lån

Det finns många anledningar för dig att nu i begynnelsen av det nya året, se över dina sparpengar. Det inte minst för att det är skakigt på börserna och att en lågkonjunktur väntar runt hörnet, med högre räntor och osäkerhet som påverkar din plånbok. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det under 2019 är tio år sedan förra finanskrisen, vilket gör att det kan vara bra att plocka ut pengar från börsen som du behöver de närmaste ett till tre åren för att inte riskera att de halveras i värde, lagom till att du ska använda dessa.

Så sparar du mer pengar

Se över dina lån och titta om du kan förhandla om räntorna eller helt enkelt byta bank eller låneinstitut för att få ned räntan. Gå igenom alla skulder och betala av de med högst ränta så fort som möjligt, peta aldrig på din sparbuffert om det inte är akut och se till att spara pengar varje månad. Se även till att verkligen ha järnkoll på dina utgifter, så du vet vad du faktiskt lägger pengar på. Sätt även en budget och var realistisk så att den inte spricker direkt. Läs mer här och här.

Handla så billigt och smart du kan och kolla upp både rabatter och poängsystem för att komma bra undan, inte minst i livsmedelsbutiker. Kolla också prisjämförelser innan du köper en ny tv eller kamera, eller dator och mobil. Byt försäkringsbolag om du hittar något billigare, spara på elräkningen och kolla på om du kan köpa elen billigare någon annanstans. Det kan spara dig mycket pengar varje år. Börja också månadsspara om du inte redan gör det.