Giftermål ger en ekonomisk trygghet

Att vara sambo och att vara gift skiljer sig väldigt mycket, speciellt om det finns gemensamma barn. Även om det låter oromantiskt är det är en ekonomisk trygghet att vara gift. Gift er för kärleken men också för att skydda er.

Happy,Wedding,Photography,Of,Bride,And,Groom,At,Wedding,Ceremony.Att vara gifta är mycket mer än en kärleksförklaring till varandra. Det finns många juridiska aspekter som är mycket enklare om den ena parten avlider, speciellt om det finns gemensamma barn. Går du i giftastankarna och den främsta anledningen är att skydda dig själv och din partner ekonomiskt när någon avlider eller ni separerar behöver det inte vara oromantiskt att gifta sig. Oavsett om det blir en stor bröllopsfest eller inte finns det massor av vigselringar att beställa hos efvaattling.com/sv/produkter/ringar/vigselringar/ som visar att ni två hör ihop.

Argument för att vara gift:

  • Om en av er avlider ärver den make/maka som lever alla tillgångar.
  • Vid en skilsmässa delar ni allt lika om det inte finns ett äktenskapsförord.
  • Underhållsskyldighet gentemot varandra.

Att vara gift är en ekonomisk trygghet

Att gifta sig är ett starkt juridiskt avtal mellan dig och din partner. Om det mot förmodan skulle vara någon av er som avlider ärver ni varandra före gemensamma barn. Sambor ärver inte varandra utan om en part skulle avlida tillfaller allt barnen. Att halva huset eller lägenheten helt plötsligt ägs av barnen är kanske inte helt optimalt för varken barnen eller den make/maka som lever. Det är inte heller helt okomplicerat att du och dina barn är delägare i samma dödsbo där barnen företräds av en god man. Är du gift och din partner avlider tillfaller alla tillgångar som fastigheter, företag och kapital dig. Vill du skydda dina egna tillgångar vid en eventuell skilsmässa går detta att reglera med ett äktenskapsförord. Då delas inte tillgångarna lika vid skilsmässa men vid dödsfall ärver ni varandras tillgångar. Barnen får då vänta med sitt arv tills den dagen den andre föräldern lämnar jordelivet. För särkullbarn är det andra lagar som gäller.

Gifta har underhållsskyldighet

En annan skillnad med att vara sambo och gift är att när två personer är gifta finns det en underhållskyldighet som innebär att båda bidrar till hushållets ekonomi efter sin förmåga vilket gör att det blir mer ekonomiskt jämlikt. Du eller din make/maka kan också välja att överlåta pensionspengar vilket inte går som sambo.