Få bättre privatekonomi

Att tänka på sin privata ekonomi och göra en budget låter trist i mångas öron. Men att ha kontroll över sin privatekonomi är inte tråkigt utan tvärtom ger det möjligheten att nå dina drömmar om ett hus, en lång semesterresa eller en ny bil.

Tyvärr är det ofta de kortsiktiga kickarna som får pengarna att försvinna. Att ständigt shoppa kläder eller äta gott på restaurang är härligt för stunden men gör att de stora drömmarna aldrig kan förverkligas. Om shoppingen kombineras med lån med dåliga villkor riskerar du dessutom att hamna i en skuldfälla som är svår att komma ur. Lån är inte något dåligt i sig men det gäller att jämföra lånevillkor för att hitta rätt lån. Att ta ett lån med creditsafe gör att du enkelt kan jämföra räntor och avgifter hos olika långivare.

Enkla sätt att spara pengar

För att lyckas med att spara pengar krävs det ett konkret mål. En drömresa, körkort eller en kontantinsats till en lägenhet är exempel på mål. Utan mål är det väldigt svårt att motstå köpet av kaffet på stan eller hämtpizzan. Smarta och enkla spartips är att ta med matlåda till jobbet, att undvika småköp och onödiga inköp av kläder. Om du röker eller snusar finns det stora pengar att spara på att sluta. Att minska på inköpen av godis, energidrycker, alkohol och utemat sparar både pengar och ger bättre hälsa.

Drömhuset kan bli ditt

Oavsett vilka drömmar du har om din framtid brukar det krävas pengar för att kunna förverkliga dem. Ett hus eller en fin bil kräver en rejäl kontantinsats men är inte en ouppnåelig dröm för den med en normal inkomst. Börja med att gå igenom ditt nuläge. Vilka inkomster och utgifter har du? Skriv ner allt på ett papper eller i datorn. På nätet kan du hitta gratis budgetmallar och även se vad som är normalt att lägga på mat, kläder och fritidsintressen. Många blir förvånade när de ser att det går åt flera tusenlappar i månaden på läsk, godis och spel. De tusenlapparna bör istället hamna på ett sparkonto för att kunna användas till dina stora drömmar.