Bilåkande med barn i juletider

Att åka land och rike runt med barnen instuvade i bilen för att hinna träffa alla släktingar är något som många är vana vid omkring juletider, och något som inte alla kanske tycker är den roligaste biten av julfirandet – turligt nog finns det sätt att göra kringresandet bättre för alla i bilen.

bilkorning-nattI juletider är det vanligt att familjen samlas på alla möjliga olika platser i landet för att fira tillsammans, men alla är ofta inte med på samma firande. Och det har gjort att en stor del av julledigheten går åt till att åka land och rike för att hälsa på de släktingar som man valt att inte spendera själva dopparedagen med, och det kan vara riktigt jobbigt. Som tur är finns det sätt att göra bilturerna lite mer lätthanterliga och mer angenäma för både barn och vuxna – det gäller bara att tänka till lite och planera innan avfärd. Något som bland annat tidningen NA tipsar om är att man till exempel vid längre resor passar på att planerar in lite roliga stopp längs vägen, något som kan göra hela resan till en liten minisemester. Vet man med sig att man kommer resa i över tre till fyra timmar bör man exempelvis ta minst två stycken halvtimmesstopp, och då blir resan till och med en timme längre och då kanske man ska överväga att övernatta någonstans. Smart kan vara att bota hotell i Göteborg, Malmö eller vilken stad man nu passerar under resans gång för att undvika alltför lång tid i bilen – glöm heller inte att räkna med köer när du planerar resvägen, i juletider är det lätt att en sträcka tar dubbelt så lång tid som den vanligtvis gör.

Håll barnen underhållna

Ibland är det dock så att man av ett eller annat skäl behöver köra på och inte har tid att stanna på en massa stopp och pauser. Vid dessa tillfällen är det extra viktigt att barnen hålls underhållna, för att göra resan så bra som möjligt, och det är något som Expressen har en hel drös med bra tips på hur man gör. Bland annat tipsar man om:

  • Spela musik som barnen gillar
  • Ha paddor och telefoner laddade och fulla med roliga barnspel
  • Ta med en sovkudde så de kan sova när de blir trötta

Läs även Trafikverkets guide i hur du åker bil säkert med barn i baksätet, klicka här för att komma rätt!