Att tänka på med leksaker

I dag skriver vi om leksakernas värld. Dessa är både högt önskade till jul samtidigt som de kan vara giftiga och dyra. Vi skriver om hur man kan komma undan billigare med rabatt och hur man ska tänka när det gäller julklappar till de minsta barnen, som är särskilt känsliga för starkare kemikalier.

byggalego.seNär det kommer till leksaker är det en hel del pengar som brukar gå åt för att kunna köpa det senaste som barnen vill ha i present och julklapp. Med cashback från http://www.refundmonster.se/butiker/lekmer får man pengar tillbaka på sitt köp, vilket givetvis är något man gärna vill ha.

Något som är lite skrämmande är att pojkar får dyrare leksaker än vad flickor får, samtidigt som de i genomsnitt dessutom får fler, enligt en artikel som vi hittar i Svenska Dagbladet. En miljard kronor ungeför väntas Sveriges befolkning lägga på julklappar varje år, och en fjärdedel av alla leksaker köps just vid jul. Mer fakta från artikel listar vi upp här nedan:

  • Vare svenskt barn har i genomsnitt 526 leksaker
  • Då räknas alla legobitar och bollar, hopprep och uteleksaker
  • Leksaksköpen vid jul är extremt viktig för leksakshandeln
  • Mest leksaker får de mindre barnen
  • 53 procent av leksakspengarna från föräldrar går till pojkar
  • 41 procent till flickor
  • Resten är till hela familjen som vid familjespel
  • Pojkar leker längre upp i åldrarna än tjejer
  • Lego är väldigt poppis samt Turtles

Giftiga leksaker och goda råd

När det gäller köp av leksaker är det viktigt att veta att det finns giftiga leksaker i julhandeln, något som undersöks av Kemikalieinspektionen. Detta är svårt att undvika att komma i kontakt med, eftersom man inte ser kemikalierna. Det vanligaste är mjukgörare som kallas för ftalater. Även klorparafiner kan hittas ibland. Så det gäller att försöka köpa kvalitetsleksaker, hellre färre och bättre än superbilliga varianter. Om detta kan man läsa mer om i Aftonbladet.

På myndigheten Kemikalieinspektionens hemsida kan man få vägledning som konsument av leksaker till barn. Här finns tips och råd på leksaker att undvika. Bland annat innehåller modellera och lekmassa en hel del plats och mängder av tillsatser, i alla fall gör de ofta det. Det gör att leror och liknande produkter helst inte ska användas av de allra minsta barnen.